Chemin des Dames  2023

Van zaterdag 29 april tot zondag 7 mei 2023

Voor 2020 hadden we gekozen voor een 'Vergeten Slag'.

In het vredige Noord Franse landschap, ligt tussen Soisson

en Reims op een heuvelrug De Chemin des Dames.

Maar door Corona kon dat niet doorgaan. 

In 2023 staat de 'Vergeten Slag' weer op het programma.

Soissons

Voor de NCC Battlefield tour van 2020 slaan we de  (voor-)tenten op in het Noord Franse Soissons, tussen Compiège en Reims.  

Het programma loopt van zaterdag 29 april tot zaterdag 6 mei, als we allemaal weer vertrekken.

De hoogtepunten uit ons programma vind je door op de ronde foto's te klikken. 

Soissons

In het noorden van Frankrijk in de Picardie, ligt aan de oevers van de Aisne  het schilderachtige stadje Soissons weg te dromen. Het is een oude eerbiedwaardige kantonstad, waar de tand des tijd behoorlijk toegeslagen heeft.

Het is een stad vol oude en voorname gebouwen. Met veel hoge platanen en groene parken.

De Camping

Onze camping ligt in een bocht van de Aisne in een Gemeentelijk Park. Het is een schitterend groene omgeving.

De camping ligt op ruim een kilometer van het warm kloppend hart van Soissons.

Het is op zich een heel mooie streek, maar onbekend bij de Nederlandse toerist.

Een stukje geschiedenis van de streek

'Chemin des Dames'.

In Frankrijk maakt de ‘Chemin des Dames’ (letterlijk het "damespad") deel uit van de D18 (is een (Franse departementale weg) en loopt van west naar oost in het departement Aisne. Het is een ongeveer dertig kilometer lange weg en loopt langs een heuvelrug tussen de valleien van de rivieren Aisne en Ailette.

Deze weg verwierf de naam ‘Chemin des Dames’ in de 18e eeuw, omdat het de weg was die de twee dochters van Lodewijk XV altijd gebruikten om vanuit Parijs het kasteel de la Bove bij Vauclair te bezoeken.
Deze dochters, Adélaïde en Victoire, stonden bekend als Dames van Frankrijk.

In die tijd kon je er nauwelijks met een rijtuig rijden. Maar het was de meest directe route tussen Parijs en het kasteel van Boves aan de andere kant van de Ailette.

Het kasteel was van Françoise de Châlus, voormalig minnares van Lodewijk XV, gravin van Narbonne-Lara en de peetmoeder van Adélaïde. De twee dames bezochten haar vaak.

Om de tocht per koninklijk rijtuig te vergemakkelijken werd de weg van een steenlaag voorzien en kreeg deze zijn nieuwe naam.

Het strategische belang van de bergrug werd voor het eerst duidelijk in 1814 toen de jonge rekruten van Napoleon een leger van Pruisen en Russen versloegen in de Slag om Craonne.

De Battlefield tour

Een klein stukje geschiedenis

De Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918) vochten de 'Centralen' tegen de 'Geallieerden'.

De 'Geallieerden' zijn hiernaast geel gekleurd: Groot Brittannië, Frankrijk en Rusland.

Later deed Italië ook mee met de 'Geallieerden'.

De 'Centralen' waren de landen die centraal in Europa lagen:

Duitsland, Oostenrijk - Honga-rije, Bulgarije en Het Turkse Rijk.

Als je het kaartje hierboven goed bekijkt, zie je dat Duitsland (maar ook Oostenrijk-Hongarije) aan twee kanten moest vechten: in het oosten en in het westen.  

Als je naar het kaartje links kijkt, zie je dat in het westen maar een piepklein deel door de Duitsers bezet was en in het oosten een enorm groot deel.

In het oosten was er een bewegingsoorlog met optrekkende troepen. In het westen een loopgravenoorlog.

Dat 'piepklein deel' was ongeveer 650 km lang en heeft heel veel ellende veroorzaakt.

 

Als er in een sector niet werd gevochten, dan heerste er rust.

Maar bij een aanval vanuit de loopgraaf naar de vijand, vielen er tienduizenden doden per slag

 

Op de kaart kun je zien waar de slagen zich afspeelden.

 

Je kunt ook zien dat het stuk tussen Compiègne en Reims tot 1917 heel rustig was. Daar was nauwelijks fel gevochten.

 

Dat veranderde in april 1917. Toen startte de Franse Gene-raal Nivelle de Slag aan de Aisne

Of wel 'Chemin des Dames'.

Afschuwelijke oorlog...

De Eerste Wereldoorlog was de eerste geïndustri-aliseerde oorlog. Alle partijen maakten in fabrie-ken modern wapentuig: mitrailleurs, hand-granaten, brisantgranaten en moderne kanonnen werden aan de lopende band gemaakt.

En ieder dacht dat zijn wapen beter was dan die van de ander. Die oorlog begon heel naïef.

 

 

Zo hadden alle partijen handgranaten......

.......maar in 1914 had geen leger stalen helmen.

 

 

Alle partijen hadden gifgas......

  ........maar geen  gasmaskers.

 

 

Alle partijen hadden goedwerkende mitrailleurs......

  ....maar werd er in 1914 met paarden aangevallen. Ongelofelijk...

 

En dan die vliegtuigen......wat moest je daarmee?

In december 1903 vloog het eerste vliegtuig van de broertjes Wright.

Bijna 10 jaar later moest het (land)leger er echt niets van hebben; verkennen deed je met verken-ning  ballons. Logisch want  fotoapparatuur was lomp en zwaar. Veel te lomp voor zo'n fragiel vliegtuigje.

Dus vechten deed je dan maar als vliegers tegen elkaar.

Daar gingen ze in het begin heel sportief mee om. 

Later kwam het idee om bommen naar beneden te gooien; heel primitief!

Slag aan de Aisne

Terug naar ons kaartje waarop de belangrijkste slagen aan het Westelijk Front staan.

Je ziet dat aan de Aisne tot 1917 nauwelijks gevochten is. Het was een rustig stuk front.

Als je daar gelegerd was, dan was je een bofkont.

 

Maar in 1917 komt daar verandering in.

 

Na drie jaar van vruchteloos oorlogvoeren belooft de nieuwe opperbevelhebber van het Franse leger Rober Nivelle aan de politieke leiders een doorslaggevende overwinning op het westfront voor het eind van voorjaar 1917. Robert Nivelle vervangt sinds december 1916 de door het herhaaldelijk falen van zijn offensieven in de Artois (1915) , de Champagnestreek (1915) en bij de Somme uitgebluste Joffre.

Nivelle zal het front ‘… in één enkele slag van 24 à 48 uur’ verslaan'… De voor deze doorbraak koos hij de rustige zone van de Chemin des Dames in het departement Aisne.

Nu was Generaal Nivelle wel zo ongeveer de enige die enthousiast was over zijn plan.                                   Dit soort plannen waren aan de Somme en in de Artois al eerder tot een ramp uitgelopen.                    Nivelles strategie werd dus absoluut niet unaniem gesteund door invloedrijke Franse politici. Hoewel premier Briand met het plan akkoord was gegaan, leidde het tot het aftreden van de minister van Oorlog,  Hubert Lvautey.  Ook de Britse opperbevelhebber, Sir Douglas Haig, liet weten er niet voor te zijn. Zelfs de commandant van Nivelles reserveleger, generaal Micheler, was tegen dit dwaze plan.

 

Maar vlak voor Nivelle met de aanval begint trekken de Duitsers zich tactisch terug (tussen 15 en 19 maart 1917) over een 70 kilometer lang stuk frontlijn tussen Arras en Soissons.                                   Ze trekken zich terug op wat de Fransen de  ‘Hindenburglinie’ noemen, naar de opperbevel-hebber van het Duitse leger die deze verde-digingslinie ontwierp, heet in werkelijkheid de ‘Siegfriedlinie’ 

De Duitse troepen hebben de meest strategische plekken uitgezocht om zich na de terugtrekking te nestelen. De operatie is nauwkeurig, tot in de puntjes voorbereid en heeft als doel het front in te korten en de Duitse verdediging onder te brengen achter onneembaar geachte verdedigingsstellingen. 

En dat gaan de Franse soldaten merken. De Franse artillerie schiet tussen 6 en 16 april vijf miljoen granaten – waarvan anderhalf miljoen zwaar kaliber – af op Duitse stellingen. Het Franse leger betrekt ongeveer één miljoen mannen in deze veldslag, waaronder 10.000 Noord-Afrikanen en 20.000 Russen.

De aanval van de infanterie begint in ijskoude weersomstandigheden op 16 en 17 april op een front van ongeveer 40 kilometer en loopt overal uit op een bloedig fiasco, zowel op de Chemin des Dames als op de nabijgelegen vlakte in de Champagnestreek. De Franse infanterie wordt in elkaar gehakt door de Duitse mitrailleurs. Na een tweede poging op 5 mei dringt op 8 mei het falen definitief door. Dan breken in het Franse leger de muiterijen uit. breken uit op 20 mei. De soldaten van ongeveer 150 eenheden weigeren vanuit de achterhoedekampen terug te keren naar het front. Op 15 mei maakt Nivelle plaats voor Pétain aan het hoofd van het Franse leger. Wat doet Pétain........? Hij gaat met zijn soldaten praten...............en vooral luisteren.

De Rally 

Ja, dan wordt het tijd om het eens over de rally te hebben.

Wij adviseren iedereen om vrijdagavond al een slag te maken en de caravan te laten overnachten in Geulle of in Ellewoutsdijk. 

 

Op zaterdag 29 april ben je vanaf 14.00 uur van harte welkom op de camping in Soissons. 

 

Die avond hebben we een gezamenlijke maaltijd, d.w.z. we maken voor elkaar lekkere hapjes klaar: 'Feel Good with Soul Food'.  kippenpootjes, pulled pork, salades, bladerdeeghapjes, enz.

 

Zondagmiddag bezoeken wij Compiègne.    Daar staat de trein van Maarschalk Foch.   In deze Franse trein is in 1918 de wapenstilstand tussen Duitsland en Frankrijk en Groot Brittannië gesloten.

 

Maandag is een dag om zelf of met elkaar in te vullen

Deze week dwalen we langs de 'Chemin des Dames'.  

Op dinsdag bezoeken we het 'Plateau California'.  

Het 'Plateau California' is een bergkam waar de Fransen tegenop moesten klauteren, terwijl de Duitsers doorlopend op hen vuurden.

Een volkomen ongelijke strijd dus.

 

We lunchen bij Abbaye de Vauclair

In de Caverne du Dragon horen wij een wonderlijk verhaal.

De Duitsers hebben zich ingegraven boven op de Chemin des Dames.

De Franse troepen zitten in een steengroeve onder de Duitse linies.

Op 25 januari 1915 lanceren de Duitsers een aanval op de grot om hun positie op het plateau van de Chemin des Dames te versterken. 

Voor een deel lukt de aanval en de Duitsers bezetten een deel van de grot. De Fransen zitten in het niet veroverde deel. Beide zijn doodsbang voor een gasaanval.
De Duitsers knappen de grote meteen op: ze brengen elektriciteit en telefoon aan. Er wordt een put wordt gegraven en er wordt zelfs een kapel gebouwd. Ten slotte verbinden ze de grot met de derde verdedigingslinie in het achterland via een 125 meter lange tunnel. Zodat ze zonder enige problemen versterkingen en munitie kunnen aanvoeren, terwijl de gewonden onder dezelfde omstandigheden kunnen worden geëvacueerd.

Woensdag is een dag om zelf of met elkaar in te vullen

Op donderdag bezoeken wij een het tweede deel van 'Chemin des Dames'.

We horen het ongelofelijke verhaal van Fort Malmaison. Dit oude fort hebben de Fransen voor de oorlog gebruikt voor het testen van granaten.

De Duitsers hebben fel gevochten om dit in puin geschoten fort te veroveren

 

Die middag bezoeken we een fort dat niet aan flarden is geschoten, maar er relatief ongeschonden af is gekomen. Kortom mooi voor een goed bezoek.                     Fort Condé is een Frans fort dat tussen 1874 en 1885 is gebouwd. Het fort werd op 1 september 1914 veroverd door het Duitse leger en heroverd door Franse en Britse soldaten op 15 september 1914. De Duitsers heroverde het fort in een tegenaanval, waarna ze het fort als veldhospitaal gebruikte. Fort de Condé werd op 16 april 1917 heroverd door de Fransen, maar kwam op 28 mei 1918 weer in Duitse handen terecht. Het fort werd voor de laatste keer veroverd op 7 augustus 1918, door de Fransen. Het is dus een fort met een geschiedenis.                    

Vrijdag is een dag om zelf of met elkaar in te vullen

Op zaterdag bezoeken we het enorme bunkercomplex in Margival: het kolos-sale hoofdkwartier van Adolf Hitler.

 

Ook hier horen we een wonderlijk verhaal.

Meer weten? Klik dan op de foto hiernaast >>>

 

Die avond hebben we de traditionele BBQ, waarbij wij hier en daar aanschuiven en nog eens fijn nagenieten van een week in een prachtige om-geving en met een onderwerp waarbij je je niets had kunnen voorstellen. 

 

Op zondag trekken we weer op huis aan met heel veel mooie herinneringen aan een heerlijke week.

Maak jouw eigen website met JouwWeb