De Reis

De overtocht...

Op zaterdag 13 juli om 13.30 openen we de rally. Meteen daarna beginnen we met één van de hoogtepunten van deze rally: 'The Battle Proms Picnic Concert' in de tuinen van Hatfield House.

 

De overtocht van ons land naar Engeland regelen wij dit jaar niet. Wij laten iedereen geheel vrij om de overtocht te regelen, die het best bij je past.

En dat hangt weer af van jouw vrije dagen.

Heb je echt 'maar' drie weken vakantie, dan zit je eigenlijk vast aan de nachtboot Hoek van Holland naar Harwich. Iets regelen via Duinkerke kan ook.

 

Wij adviseren de mensen die op vrijdag of eerder al kunnen, om de dagboot te nemen. Vanaf donder-dag 11 juli ben je al hartelijk welkom op de camping Eerder komen regel en betaal je via ons.            Langer blijven regel je met de camping.

Voor de terugreis op 4 augustus adviseren we om de boot van Harwich naar Hoek van Holland te nemen. Zondag is de enige dag, dat de boot om 10.00 vertrekt. Alle andere dagen gaat hij eerder. Als je om 07.30 van de camping wegrijdt, ben je om 08.30 aan de haven. Op zondag is er 's morgens weinig verkeer!

Voor alle boekingen die je doet geldt: boek zo vroeg mogelijk! Dat kan enorm in de prijs schelen! Wel honderden euro's!

De Camping

Onze camping ligt centraal op de grens van Suffolk en Essex. Het is een eenvoudige camping met kraakhelder sanitair. Het heeft wat weg van een NCC-camping.  Schuin tegenover de camping begint een 'Public Footpath' dat naar de Stour leidt. Het is 250 meter lopen naar deze rivier. Ook ligt de camping op 300 meter afstand van de dichtstbijzijnde pub. Vanuit deze camping gaan we Suffolk en Essex verkennen. Deze rally is dus een standplaatsrally.  Op het kaartje zie je ons 'uitrukgebied. En dan te bedenken dat de camping 50 km rijden van de ferryhaven (Harwich) ligt.

Op deze eerste zaterdag gaan we iets heel ontzettend Engels doen.: we doen mee aan een 'Battle Proms Picnic Concert' in het uitgestrekte park van Hatfield House.

Met klapstoelen, tafels, kleedjes en glaswerk en de koelbox vol lekkers en vooral bubbeltjeswijn, vertrekken we naar Hatfield House voor een on-vergetelijke ervaring. Het park opent om 16.30 en eindigt laat met vuurwerk en 'God save the Queen'.

We vieren dit feest met nog 15.000 andere mensen, dus wees heel ruim op tijd. Achteraan zitten is helemaal niks. En doe lekker Engels, doe lekker gek!

Festivals, fetes and fairs...

Ieder jaar zijn er in Suffolk heel veel feesten. De Festivals zijn om de middenstand een 'boost' te geven en zijn heel groots opgezet. De Fairs zijn meestal bedoeld om een goed doel binnen de gemeente te steunen. Vrijwilligers bakken cakes en schenken thee. Er is een bazaar een loterij. Er zijn zo mogelijk 'classic cars' en de sfeer is er enorm. De kalender Fetes, Fairs and Festivals in Suffolk' is er voor 2019 nog niet. Wel staat vast dat grote Festivals, zoals Filixstow Carnival, op hun vast weekend worden gehouden. Voor het Brightlingsea music festival 2019 is men nog geld bij elkaar aan het schrapen: er is nog maar £2000,- nodig.

Eeuwen oude dorpjes, waar de tijd heeft stil gestaan...

Kersey

Stoke by Nayland

Lavenham

Hadleigh

Long Melford

Polstead

Boxford

Dorpjes om doorheen te slenteren. Om de sfeer van ooit in je op te nemen. Om je onderdeel te voelen van een rijke geschiedenis. Dorpjes, die er uitzien als een filmdecor. Van een film waarin jij de hoofdrolspeler bent. We gaan ze bezoeken en we gaan ze beleven en nemen een stukje in onze herinnering mee.

Eindeloos wandelen...

In Engeland en Wales worden wandelaars wettelijk beschermd. Niemand kan de 'Public Footpathes' als niet toegankelijk verklaren. Ook de landeigenaren niet.

De Engelse voetpaden brengen ons op de mooiste plekjes van Suffolk. We wandelen over de Meadows bij Sudbury, rond Stoke by Nayland en de beroemde wandeling van Dedham naar Flatford. Daar  wandelen we door het land van de schilder Constable.

Naast de wandelingen die wij met elkaar lopen, hebben we nog veel wandelingen op papier staan. Deze kun je op vrije dagen doen.

Onze wandelingen worden 'opgesierd' met hetzij een gezellige tea, een verrukkelijke 'ploughmans lunch' of een burgermenu in de pub.

Over adel, landhuizen en tuinen...

De rijke landadel van vroeger bestaat niet meer. Adellijke families hebben de grootste moeite om hun onderhoudsonvriendelijke landhuizen op orde te houden.

De National Trust helpt om landhuizen en parken hun oude glorie te doen bewaren.

De National Trust, of voluit National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty, is een charitatieve instelling in het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1895, met als doelstelling het behoud van "plaatsen van historisch belang of natuurlijke schoonheid" in Engeland, Wales en Noord-Ierland.

In Suffolk zijn voldoende landhuizen te bezoeken.

Melford Hall is een statig huis in het dorp Long Melford, Suffolk, Engeland. Het is de voorouderlijke zetel van de Parker Baronets.

De grootste deel van de Hall stamt uit de 16de eeuw. Al van voor 1065 stond er een gebouw dat door de abten  van Bury St Edmunds in gebruik was. Middeleeuwse elementen zijn opgenomen in het huidige gebouw. Melford Hall heeft roerige tijden meegemaakt.

Tijdens de Stour Valley Rellen van 1642 werd het huis aangevallen en beschadigd door een anti-katholieke menigte.

De zaal werd voor het eerst voor het publiek geopend in 1955 door Ulla, Lady Hyde Parker. In 1960 ging het over in de zorg van de National Trust.

Uiteraard  bezoeken wij Malford Hall. 

Spoken zijn er geestig...

Met een Engelse vriend hadden we het over geesten en spoken. Hij moest hartelijk lachen: 'Kom nou, 85% is allemaal verzonnen.... ' Oh,  en die andere 15%...?

Haunted houses, spoken en geesten, het hoort allemaal bij The British way of life. 

Nergens ter wereld zijn zo veel heksen, haunted houses als in Engeland. Nergens zijn zoveel UFO's waargenomen. En ze zijn zelfs geland.

Wij gaan een UFO landingsplaats bezoeken.  We volgen het spoor waarlangs de buitenaardse wezens de luchtmachtbasis binnengingen. We zien een replica van de UFO. Helemaal nauwkeurig nagemaakt. Het is een beangstigende tocht. Terug bij de auto's stoken we een vuurtje. Niet om iets of iemand te verdrijven, maar om lekker een worstje te roosteren. Die zelfde avond hebben we een Ghost tour in Ipswich.  (Het filmpje is de trailer van een speelfilm n.a.v. de UFO landing) 

Stoomdagen

Engeland was het eerste land waar stoom succes-vol werd gebruikt in de opkomende industrie.         En dat willen ze weten ook! Er si geen land ter wereld, waar oude stoommachines zo worden gekoesterd als hier.

Ieder jaar zijn er stoomevents.  Wij zullen zeker van de partij zijn! De lucht van smeulende briketten, van olie en vet en het gehuil van de stoomfluit!

Stoomtreinen...

In Engeland hebben tot 1968 stoomtreinen gere-den in een geregelde dienst. Door de reorganisatie van het spoor door de gehate Dr Beeching, ging het stoom 'er ook uit'.  In Engeland zijn talloze clubs, die zich over de oude machines hebben ontfermd. Veel rijden er nog steeds. Wij bezoeken een evenement in het East Anglian Railway Museum.

Stadswandelingen...

De dichtst bij de camping liggende stadjes zijn Sudbury (3 km) en Colchester (22 km). Sudbury is vroeger het centrum geweest van de wolindustrie. We maken een korte wandeling door het stadje en trekken dan snel 'The Water Meadows' op. Colchester is een van de oudste steden van Rngeland. Rond het jaar 43 bouwden de Romeinen een legerkamp. De stad groeide, was de hoofdstad van de kolonie en werd Camulodunum genoemd. In Colchester maken we een korte historische wandeling, evenals in het oude centrum van Hadleigh . In alle gevallen is de wandeling onder leiding van een Nederlands sprekende gids.  

Britse wijn...

Men zegt dat Julius Cesar de wijn naar Engeland bracht. Maar de elementen voorkwamen, dat 'wine making' een groot succes werd. Dat wil zeggen het maken van wijn uit druiven. Britten zijn altijd inventief geweest en hebben van van alles en nog wat wijn gemaakt. Ik droom nog wel eens van de 'paardebloem wijn' van Aunt Elsey. Het echte wijn maken is de laatste decennia goed op gang gekomen. Door opwarming van de aarde, maar ook door rassen te kruisen. Met name rassen, die tegen lagere temperaturen kunnen te kruisen met rassen, die niet snel schimmelen, is er een druivenras ontwikkeld, dat het heel goed doet in Suffolk. De grond is Suffolk is van een structuur (wat grindachtig met veel voedingsstoffen) die het mogelijk maakt om deze druivenrassen welig te laten tieren.

Wij zijn uitgenodigd om op bezoek te komen bij 'Dedham Vine Yard'. We gaan wijn proeven, daarna krijgen we een rondleiding. Het bezoek wordt afgesloten met een heerlijke lunch in de zonnige tuin met uitzicht op de mooie vijver.

Clacton-onSea

Engeland heeft een heel eigen badplaats traditie.  Geen kuilen graven. Niet 'bakken' in de zon.          Het is een traditie van vermaak. In Engelse badplaatsen tierde de kleinkunst, het variété.

De meeste badplaatsen in Engeland zijn in verval, maar in Clacton-on-Sea ziet het er allemaal nog netjes en aantrekkelijk uit. 

Wij gaan genieten van de Britse badplaats glitter-wereld. Leuk om te zien en vind je het leuk...?

Op bezoek bij de RNLI...

'Saving lives at sea' is een buitengewoon succesvol-le TV-serie op BBC2. Camera's volgen de mannen en vrouwen die deel uitmaken van de bemannin-gen en redders van de Britse RNLI (Royal National Lifeboat Institution), een leger van onbetaalde vrijwilligers die hun leven riskeren om het leven van anderen te redden. Wij zijn uitgenodigd om in Clacton-on-Sea kennis te maken met deze helden.

Golf...

Suffolk is rijkelijk gezegend met golf-banen. Zeer chique en ook volkse banen zijn er. We hebben golf niet in het programma opgenomen, maar er is altijd een vrijwilliger, die op een vrije dag een mooie pot organiseert.

Kerken en kroegen...

Het lijkt vreemd om Kerken en Kroegen in één adem te noemen. Toch is er overeenkomst: het zijn beide plekken waar mensen samen komen om elkaar te ontmoeten. Weliswaar met een  andere reden, maar het blijven ontmoetingsplaatsen. In beide loopt de belangstelling terug en is het zoeken naar een nieuwe functie. De kroeg, die altijd de huiskamer van dorp of wijk was heeft het moeilijk oa. door het rookverbod en 'Drinking & Driving'. Alleen in het centrum van grote steden wordt er in de kroeg nog met elkaar stevig gedronken, bv. door personeel na kantoortijd. Maar verder zijn de dorpskroegen veranderd in gezellige restaurants. Andere kroegen hebben hun heil gezocht in de muziek. De pub music is populairder dan ooit. En daar gaan we uiteraard van genieten.                               De kerken worden minder bezocht. De oude boodschap van Geloof, Hoop en Liefde lijkt wat sleets. Toch hebben veel kerken in Engeland hun rol als ontmoetingsplaats weten te behouden. Clubs komen er bijeen, maar ook staan kerken open om met elkaar 'een bakkie te doen'. Sommige zijn dagelijks vol.

Live music in the pub...

Sudbury ligt vlak bij de camping.

De twee mooiste pubs zijn :

The Bay Horse

The Price of Walws.

Het is 3 à 4 km naar die pubs, dus in het uiterste geval is het te lopen. In het weekend is er levende muziek vanaf ca. 21.00, 

En dan zijn er nog de momenten van gezellig samenzijn, waar je aan mee kunt doen...

...of niet, want je gezellig in een goed boek terugtrekken is ook heel leuk!

Met elkaar hebben we happy hours, BBQ's, pannenkoeken bakken en een echt Engelse 'spud party'.

 

Hoe kom je (heelhuids) op de camping.        Klik op de foto >>>>

Wil je 'De Aankondiging' lezen?                       Klik hiernaast  >>>>

Wil je je aanmelden (vanaf eind november)? Klik hiernaast  >>>>